Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: OBS! Antalet böcker du kan låna per kalendermånad är 5.
Omslagsbild för Vi som beundrade varandra så mycket. Sven Hedin och Adolf Hitler
Isbn: 978-91-7789-956-3
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: mars 2022
Uppläsare: Christoffer Svensson
Length: 10 timmar 22 minuter

Ljudbok

Vi som beundrade varandra så mycket. Sven Hedin och Adolf Hitler

Adolf Hitler var långt ifrån den ende pojken som slukade den världsberömde upptäckaren Sven Hedins böcker om äventyrliga resor i Asien. Men han var den ende som blev diktator i Hedins älskade Tyskland. Med tiden kom Hitlers ungdomsidol att bli en av diktatorns största beundrare.

Hedin försvarade nästan allt som Hitler gjorde, utom judeförföljelserna. De båda männen träffades flera gånger. Deras möten tog formen av orgier i ömsesidigt smicker, alltmedan Hedins hjältegloria bleknade bort i ljuset från hans beundran för diktatorn.

Samtidigt var han i hemlighet den svenska regeringens främste informatör om hur tankarna gick i Berlin. Han ställde frågor till Hitler och de andra nazipamparna, och hans utförliga redogörelser gick med kurirpost till UD i Stockholm där de lästes med stort intresse. Inte ens krigsnederlaget och Hitlers självmord i april 1945 fick Hedins beundran att vika. I en dödsruna i Dagens Nyheter kallade han Hitler för en av världshistoriens största statsmän.

Författaren Axel Odelberg berättar här den fascinerande historien om den uppburne svensken och den brutale tyske diktatorn och deras ömsesidiga beundran.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone